Vianočné koncerty sa konali v troch chrámoch v Prešove

30.12.2003 Celý región

V troch chrámoch v historickom jadre mesta Prešov sa uskutočnili popoludní a podvečer 26. decembra postupne tri vianočné koncerty. Slávnostnú náladu sviatkov...
V troch chrámoch v historickom jadre mesta Prešov sa uskutočnili popoludní a podvečer 26. decembra postupne tri vianočné koncerty. Slávnostnú náladu sviatkov Narodenia Ježiša Krista umocnili vystúpenia viacerých umeleckých telies v gréckokatolíckom katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa, v evanjelickom a. v. kostole sv. Trojice a vo františkánskom kostole.

V prvom z uvedených duchovných stánkov sa vianočný koncert konal pod záštitou predsedu Zahraničného výboru Národnej rady SR a bývalého vyjednávača SR s Európskou úniou Jánom Figeľom. V príhovore k účastníkom koncertu zvýraznil čaro Vianoc, duchovné hodnoty spojené s týmito sviatkami a vyzval prítomných, aby ich vyznávali aj vo všedných dňoch a v časoch menej sviatočných a žičlivých.
Vystúpenia folklórnych súborov Šarišan a Rozsutec, speváčky Moniky Kandráčovej s rodinou a Obývačkového orchestra Ruda Patrnčiaka z Terchovej pod spoločným názvom V Slovenskom betleheme sa zopakovali ešte v sobotu 27. decembra na dvoch miestach - v kostoloch v Rajeckej Lesnej a v Žiline na sídlisku Vlčince a v nedeľu 28. decembra v kostole sv. Vincenta de Paul v Bratislave-Ružinove.
V prešovskej gréckokatolíckej katedrále ako prvá zaznela vianočná koleda Narodil sa Kristus Pán, ktorú po šarišsky zaspievala Monika Kandráčová.

(jj)
 

Vyberte región